Het orkest

Hoe is het begonnen?

Dutch Symphonic Wind Orchestra (DSWO) werd in 1996 bij elkaar gevraagd door dirigent Ruud Welle voor een tournee naar noord Frankrijk. De naam was toen nog anders: Grand Orchestre d’harmonie “Excelsior”.
Het orkest is inmiddels samengesteld uit voor ongeveer de helft, uitmuntende amateur spelers en daarnaast vakstudenten van de Nederlandse conservatoria en professionele musici uit beroepsorkesten als de Marinierskapel der Koninklijke Marine.

Het DSWO repeteert in het voorjaar vier keer ter voorbereiding voor het jaarlijkse tournee naar Frankrijk. In de winter wordt er een theaterconcert gespeeld. De laatste jaren in het Schaffelaartheater in Barneveld.

De doelstelling

Het op het hoogste niveau spelen van originele blaasmuziek, maar ook bewerkingen van de grote klassieken en populaire muziek voor een zo groot mogelijk publiek. Dit te realiseren met zo weinig mogelijk repetities gevolgd door een zo groot mogelijk aantal concerten

Deze doelstelling werd ruimschoots gehaald. Het orkest kan steeds weer rekenen op een warm onthaal en volle zalen met zeer enthousiast publiek.

Sinds 2002 worden er op locatie masterclasses gegeven door de dirigent en musici van het DSWO aan lokale dirigenten en amateurs.

Solisten

Het orkest heeft in het verleden samengewerkt met de volgende solisten: